De Moezel wijnstreek is een regio van extremen. In de steilste wijngaarden van Europa worden top wijnen gemaakt met verbazingwekkende verfijning op mineraalrijke lei-steenbodem. Het is de oudste wijnregio van Duitsland.

Op de oevers van een kronkelende rivier

De Moezel meandert van de Luxemburgse grens tot in Koblenz over 250 km. Aan beide zijden van de rivier en zijn zijrivieren de Saar en de Ruwer vind je wijngaarden. De rivier groef zich diep in in het Rijnmassief en creëerde zo de geologische en klimatologische omstandigheden die zorgen voor de kwaliteit en typisch karakter van Moezel wijnen. De diepe vallei creëert een microklimaat dat de streek tot de warmste in Duitsland maakt. De verschillende lagen van leisteen vormen de basis voor de typische minerale Riesling wijnen van de streek.
Sinds de tijd van de eerste romeinse nederzettingen worden op de uiterst steile zuidelijk gerichte rivieroevers wijndruiven gekweekt. Zo ontstond 2000 jaar geleden een uniek landschap.
Een nieuwe generatie wijnbouwers is opgestaan om wijnen van wereldklasse te maken op de voorouderlijke hellingen.

De zuidelijke Moezel

Het zuidwesten van de Moezel heeft speciale geologische, landschappelijke en wijnbouwkundige eigenschappen. De vallei is hier breder en de oevers zijn minder steil dan stroomafwaarts. In de buurt van het drielandenpunt tussen Duitsland, Frankrijk en Luxemburg groeien de druiven op dolomiet.
De bodem bestaat hier uit meer dan 200 miljoen jaar oude leisteen, mergel en keuper (Dolomiet, kleisteen en schalie). Boven aan de vallei vindt je vaak steile kliffen.
De voornaamste wijndruif in deze streek ten zuidwesten van Trier is Elbling waarvan meer dan 500 hectaren zijn aangeplant.
In de Obermosel (Boven moezel) gedijen op de gebroken kalksteen (Muschelkalk) de pinot variëteiten.

De midden Moezel

De midden Moezel is het hart van de Moezel: Van Trier tot Briedel staan 5716 hectaren wijnstokken op de steile hellingen van leisteen.
Hier schijnt de zon 1400 uren per maand. De omstandigheden zijn ideaal omdat de zijden van de vallei de wijnstokken beschermen van winden, de rivier de warmte weerkaatst en opslaat en de vorst van de steile hellingen afglijdt.
Er is voldoende regenval en de bossen bovenaan de vallei zorgen voor het nodige water. De wijnen zijn hier typisch wat fruitiger en sterker dan die van de Saar en de Ruwer.
Langs dit stuk van de rivier dat 100 km lang is, vind je de meest beroemde wijndorpen, wijngaarden en wijndomeinen.

De lage Moezel

Vanaf Zell wordt de vallei steeds smaller. Op veel plaatsen zijn de oevers zo steil dat je alleen wijnstokken vindt op terrassen. De streek wordt dan ook de Terrassenmosel genoemd. De terrassen die over het algemeen door mensen werden gebouwd, zoals in Winningen, zijn indrukwekkend.
Hier vindt je de steilste wijngaard in Europa: Calmont. Hij ligt tussen Bremm en Ediger-Eller. De bodem bestaat hier uit leisteen en zandsteen met kwarts.
De terrassen met hun microklimaat zijn niet alleen ideaal voor de Riesling wijnstokken maar ook voor zeldzame planten en vogels. De wijnen hebben hier een uitbundige fruitsmaak en zijn voller in de mond dan in andere delen van de Moezel.
Door terug te planten op de steilste terrassen en door te focussen op terroir Riesling wijnen heeft de streek een nieuwe impuls gekregen.

Saar

Langs de Saar vind je wijngaarden van Serrig tot Konz. Meestal op zuidelijk gerichte flanken. De bodem bestaat uit donkergrijze pre-historische kalksteen. OP sommige plaatsten vind je een groenachtige bodem van organische oorsprong.
Saar Riesling heeft veel finesse en mineraliteit. Ze worden beschouwd als de langst te bewaren Riesling in de wereld en verbazen vaak na vele tientallen jaren door hun frisheid. Ze hebben vaak een citrus karakter.
Door terug oude steile hellingen te beplanten is de oppervlakte aan wijngaard flink gestegen. Er is nu 750 hectaren beplant waarvan 80% Riesling.
Scharzhofberg is een van de meest beroemde wijngaarden in de wereld.

Ruwer

De Ruwer vallei met zijn 182 hectaren is de kleinste regio in de Moezel en ligt net ten oosten van Trier. Deze zijrivier ontstaat op de Hunsrück en meandert tot in de moezel tussen de weiden wijngaarden en bossen.
De wijngaarden vind je op de zuidelijk gerichte flanken tussen Sommerau en Trier-Ruwer. De bodem bestaat voornamelijk uit pre-historische kalksteen. Net zoals in de Saar bevinden de wijngaarden zich op grotere hoogte dan in de middel en beneden Moezel.
De wijnen smaken hier naar fruit van zwarte aalbes, framboos en zwarte bes maar ook kruidige toetsen zijn niet ongewoon. Riesling van de steile oevers van de Ruwer hebben vaak veel mineraliteit en getuigen van veel delicaatheid en fijnheid.
90% van de aanplant is Riesling wat het hoogste percentage is in de Moezel.

Meer weten? https://www.weinland-mosel.de/en/