We zochten samen uit waar Belgische wijnen staan in vergelijking met internationale referentiewijnen.

Het was niet de bedoeling om Belgisch topwijnen te vergelijken met buitenlandse topwijnen maar om 4 Belgische wijnen van rond de 20 € te vergelijken met hun referentie uit het buitenland. We zochten ook naar Belgische wijnen die minder gekend zijn maar toch al medailles wonnen. Er werd gekozen voor druivenrassen die iedere wijnliefhebber kent (geen hybride druiven). Er wordt blind geproefd.

De Belgische wijnbouw groeit

Het aantal Belgische wijnbouwers stijgt jaar na jaar. In 2020 werden maar liefst 198 wijnbouwers geregistreerd tegenover 154 in 2019. Dat gaat over zowel professionele als amateur wijnboeren.

De grootste stijging vond plaats in de provincies Limburg (37 wijnboeren tegenover 27 in 2019) en Luik (21 wijnboeren tegenover 9 in 2019). Veel fruitkwekers schakelen over van appelen en peren naar wijndruiven om economische redenen; Vlaanderen heeft met 68 % nog steeds dubbel zoveel wijnboeren dan Wallonië, maar Wallonië deed een flinke inhaalbeweging. In 2019 was nog maar 25 % van de wijnboeren Waals, in 2020 al 32 %.

In totaal werd in België maar liefst 587 hectaren gebruikt om wijn te verbouwen in 2020. Dat is iets meer dan de Ahr maar slechts 2% van de bebouwde oppervlakte in Bourgogne. Gemiddeld beplant een wijnboer 3 hectaren met wijnstokken. Slechts 14 producenten bezitten meer dan 10 hectaren grond.

Ondanks dat Vlaanderen meer wijnboeren én meer bebouwde hectaren heeft (326 hectaren tegenover 260 in Wallonië), produceerde Wallonië aanzienlijk meer liters (mousserende) wijn. Dit laatste is bijna helemaal toe te schrijven aan de provincie Henegouwen. Op een totaal van 1.853.034 liter werd 1.003.059 liter geproduceerd door Wallonië, dat is zo’n 10 % meer dan Vlaanderen.

Belgische bordeaux blend uit de Kempen

In het In het linker glas komt een bleke Walterus Linde barrique 2018 met 75% merlot en 25% cabernet franc. Hij heeft al wat tekenen van veroudering en dat wordt bevestigd in de neus en de mond waar we een elegante, zachte rode wijn met soepele tannine ontdekken met een mooie lengte in de finale. Er zijn stevige zuren en hij mist wat fruit (bij het voorproeven 1,5 jaar geleden was dat niet het geval, maar de proeverij werd 1 jaar uitgesteld door corona).

In het rechter glas komt een zeer donkere chateau Fougueyrat 2018 Saint-Emilion grand cru van 2018 met 85% merlot en 15% cabernet franc. In de neus hebben we zwart en rood fruit en heel wat kruidigheid. Dit wordt bevestigd in de mond waar we een volle, rijke en kruidige wijn proeven met soepele tannine maar toch ook iets van onrijpheid. Weinigen herkennen hier de bordeaux blend (omdat ze die niet verwachten?), iets meer dan de helft herkent de Belgische wijn wat statistisch niets zegt.

Pinot noir uit Wijnegem

In het In het linker glas komt een Maison Chanzy – Rully en Rosey 2019. In het glas zien we een bleke kersenrode wijn. In de neus hebben we zwart fruit (cassis), rood fruit (kers) en zoethout. In de mond hebben we een mooi evenwicht tussen het fruit en de tannine.

In het rechter glas hebben we een Vigna – Pinot noir barrique 2019. In het glas hebben we een bleke kersenrode wijn. In de neus vinden we het typische fruit van pinot noir. Deze wijn is duidelijk in een bourgondische stijl gemaakt. In de mond wordt het rode fruit mooi ondersteund door de tannine. Elegant, fraicheur met een mooie complexiteit en een middellange afdronk. De meesten herkende de pinot noir maar velen dachten aan Duitse ipv van bourgondische pinot. Velen waren erg onder de indruk van deze wijnen maar anderen konden ze minder waarderen. 75% wist de Belgische wijn eruit te halen.

Riesling uit Sint-Truiden

In het In het linker glas komt een Schäfer-Fröhlich riesling trocken vulkangestein 2020. In het glas zien we een bleke strogele wijn. In de heel expressieve neus veel mineraliteit en fris wit fruit. Ook in de mond vinden we een heel expressieve wijn met veel frisheid en een machtige afdronk.

In het rechter glas hebben we een Gloire de Duras riesling cuvée spéciale 2020. In het glas hebben we een bleke strogele wijn. In de neus en de mond vinden we rijpe perziken en frisse limoen. Duidelijke mineraliteit en evenwichtige zuren die de lichte zoete toets mooi wegsteken. Veel proevers waren heel enthousiast over deze wijn. Bijna iedereen herkende de riesling en weer ongeveer de helft rade welke de Belgische wijn was.

Champagne uit de voerstreek

In het In het linker glas komt een Cruzberg brute nature. In het glas zien we fijne belletjes. In de neus brioche en fruit. In de mond is de wijn fruitig en fris met toetsen van citrus en groene appel. Zeer droge schuimwijn door de zero dosage.

In het rechter glas hebben we een Vranken brute nature. In het glas hebben we een lichte, goudkleurige wijn met fijne parel. In de neus vinden we intens aromas van droge abrikoos en appel.  In de mond een complexe body met een matig zuurgehalte en milde tannine. Verder een uitgesproken smaak van groene appel en gras. Bijna niemand durfde zich uit te spreken wat de Belgische was en de Champagne.

Veel plezier op een uitdagende en leerrijke avond

Op het einde werd een fles van elke wijn uitgereikt aan de winnaar per proefronde die de wijndruif herkende (de streek voor de buitenlandse wijn en de Belgische wijn). Blind proeven blijft een les in bescheidenheid en een grote uitdaging maar de meesten vonden het heel boeiend. De ondervoorzitter prees in zijn slotwoord de goede keuze van wijnen en de manier waarop de avond was georganiseerd. Er werd nog veel en lang nagekaart over de avond.